Systemischwerk

Systemisch werken is een fenomenologische werkwijze om verborgen dynamieken in een familie of organisatie systeem aan het licht te brengen.

Fenomenologisch:

  • Het woord fenomeen betekent “ik verschijn” in het Grieks

  • Werken met wat zich laat zien vraagt dat we kunnen waarnemen. Waarnemen is het aannemen dat het waar is.

 

De drie velden in systemisch werken zijn:

  • Ordening, alles heeft zijn eigen plek.

  • Er dient een balans te zijn tussen het geven en het nemen.

  • In- en uitsluiten, dit is het recht om erbij (gezin, familie, groep) te horen & de plicht (vanuit hetzelfde systeem) om erbij te laten horen.

Buiten bezigheden

Er zijn vele redenen om binnen te zijn. Er zijn echter veel meer redenen om juist buiten te zijn. Buiten heb je frisse lucht, de zon kan er schijnen en het kan regenen. Maar dat zijn geen redenen om binnen te gaan zitten. Binnen kom je nergens en buiten heb je de mogelijkheid om ergens heen te gaan.

 

Zweethut

Een zweethut is een ronde koepel veelal gemaakt van wilgentakken. De ruimte is is niet hoog genoeg om in te kunnen staan, je zit dus op de grond, meestal op de aarde. Buiten de hut wordt er een vuur ontstoken waarin meerder sten worden verhit. Deze stenen noemt men ook wel eens voorouders en worden beschouwd als de dragers van de wereldse wijsheid. Als de stenen heet genoeg zijn dan worden ze door de vuurmensen in vier rondes naar binnen gebracht. Eenmaal in de hut worden ze verzameld in het midden en in de vier rondes door de watergieter of zweethutleider met water overgoten. In de hut ontstaat zo een warme en vochtige omgeving, waarin de deelnemers hun intenties kunnen loslaten of juist tot zich nemen.

Bosweekeinden

Samen met de zeer ervaren bushcrafter Cees van der Weijde van Boskracht, organiseren we ongeveer vier bosweekeinden per jaar. Twee in het voorjaar en twee in het najaar. Deze weekeinden hebben meestal een apart thema, soms is het gewoon een weekeind lekker weg, het bos in zonder al te veel zaken aan je hoofd. En gewoon lekker plezier hebben. Maar ook worden er weekeinden met wel een thema georganiseerd, dit kan geheel in het kader van de bushcraft zijn, maar ook een coachingsessie. Voor meer informatie neem gerust contact op via het contactformulier.

Wandelcoaching

Coaching kent vele gezichten en manieren. Er zijn ook vele soorten van coaching, denk daarbij aan NLP, systemischwerk, groepswerk en individueel. En denk ook waar er op gecoacht kan worden. Een van de mooiste manieren is volgens mijn idee, gewoon naar buiten gaan een gesprek voeren terwijl je in beweging bent. Bewegen stimuleert je bloedsomloop, kadert je gedachten, houdt je spieren gezond en zorgt voor de juiste hormoonhuishouding. Iedereen kent wel de uitspraken; een frisse neus halen of even uitwaaien. Typische uitspraken over het waarom het naar buiten gaan nu juist zo stimulerend is. Je haalt inderdaad even een frisse neus os je waait inderdaad even uit. Allemaal manieren om je hoofd, je gedachten en je gevoelens weer even op een rij te krijgen. Kortom er zijn vele voordelen om een coaching sessie in de buitenlucht te ervaren.

Provocatief Coachen

De bliksemafleider:

Maar dat is helemaal goed, kijk mannen met wat donker krullend haar, die een bril dragen en een drie dagen oud baartje en ook nog een blauw T-shirt aanhebben. Die mannen zijn juist gemaakt om de negatieve energie van andere mannen als een bliksemafleider naar de grond toe weg te geleiden. Die mannen moeten zich niet verstoppen in bubbels, energievelden of achter afwerende spiegels. Kijk op op deze manier kunnen andere mannen met veel negatieve energie toch redelijk normaal functioneren in de samenleving.

 

“Maar dat wil ik helemaal niet”, is het antwoord van de cliënt.

 

Maar natuurlijk wil je dat wel, je zou het zelfs meer moeten gaan doen. Eigenlijk zou je zo een reclamebord moeten kopen waarmee je gaat rondlopen en waarop je jezelf aanbiedt als bliksemafleider voor de negatieve energie van anderen. Ik denk dat je er zelfs geld mee zou kunnen verdienen. Voordat je het weet heb je een hele keten van mannen in dienst die met dergelijke borden rondlopen.

 

Klinkt het bovenstaande u wat absurd in de oren? Ja dat is het misschien ook wel, maar het zet de cliënt wel aan het denken. De cliënt in het bovenstaande voorbeeld heeft moeite om te gaan met mensen die een negatieve energie uitstralen. Hij vindt het ongepast om weg te lopen uit dergelijk situaties, maar heeft er ook moeite mee om iets tegen deze mensen te zeggen. “Normale”coaching zou wellicht opzoek gaan naar de oorsprong van dit gevoel of de cliënt adviseren om zich af te schermen van deze energie en misschien zelfs met allerhande goed bedoelde adviezen komen. Maar niet de provocatieve coach, deze pakt de situatie heel anders aan, zoals ook blijkt uit het antwoord van de coach. De cliënt gaat uiteindelijk voor zichzelf het best passende antwoord bedenken in plaats van de eerder gesuggereerde oplossingen, waar de cliënt een beetje meewarig bij zat te kijken.

 

Provocatief coachen is een methode die niet de oplossing zoekt voor de cliënt, het dient ertoe dat de cliënt deze zelf opzoekt. Provocatief coachen is af en toe een beetje shock and awe. Het doet je een beetje met de mond vol tanden staan. Het zet ja aan het denken en dat is juist wat we willen toch? De cliënt komt uiteindelijk zelf met een oplossing. Dit doe je door bijvoorbeeld absurde oplossingen te bedenken, het voordeel van het probleem te vergroten.

 

Oorsprong.

De bedenker van de provocatieve therapie is de Amerikaan Frank Farrelly. Als medewerker van Carl Rogers behandelde hij eens een patiënt die liever lui dan moe was en op geen enkele manier meer vooruit te krijgen was. Frank die zelf ook niet meer zo goed wist wat hij met deze cliënt aan moest bedacht, als ik deze cliënt nu eens volledig gelijk ga geven in zijn situatie en daar zelfs nog een schepje bovenop ga doen? Tot zijn verbazing zag Farrelly een reactie bij de man ontstaan. De man protesteerde tegen zijn eigen ingebrachte probleem. Er kwam eindelijk na vele gesprekken een beweging opgang.

 

Humor:
Oog en gevoel voor vrolijk makende tegenstrijdigheden tussen feitelijkheid en bedoeling van zaken, handelingen en gebeurtenissen; de neiging het vrolijk makende in gebeurtenissen, vermengd met weemoed, het meest te doen uitkomen.

 

Uitdaging:

Het uitdagen; handeling van uitdagen: een uitdaging aannemen, handeling waardoor een ander gedwongen wordt tot een reactie.

Liefde

Liefde en geluk zijn de twee meest bezongen en beschreven emotionele gemoedstoestanden van de mens. Liefde is niet alleen de onvoorwaardelijke liefdesrelatie tussen twee mensen of tussen familieleden. Liefde wordt in veel religies en spirituele stromingen beschouwd als een levensopvatting.

Als coach / begeleider dien je gevoel van liefde voor het probleem van je cliënt te hebben. Je moet je helemaal kunnen inleven en uitleven op het probleem.

Wat zijn de methodes binnen Provocatief coachen zoal gebruikt?

1. Advocaat van de duivel spelen

2. Het doel tegenwerken of betwisten

3. Stereotyperen

4. Absurde oplossingen en verklaringen

5. Wipwappen

Bekijk hier de gratis digitale brochure.

Login Form

Free Joomla templates by Ltheme