Onderbewuste keuzes

Uit onderzoek van Harvard Business Review Professor Gerald Zaltman blijkt dat 95 procent van onze keuzes onbewust worden genomen. We denken allemaal dat we bewuste keuzes maken. Uit dit onderzoek blijkt dus anders. Zelf heb ik al twee weken lopen dubben en stoeien over een keuze die ik wilde maken. Maar als je er twee weken over nadenkt, gaat het dan bewust of onbewust? Tja mooie vraag. Ik denk dat ik twee weken geleden al heb besloten om iets wel of niet te gaan doen, want daar gaat het namelijk over. Maar als ik twee weken geleden al heb besloten om iets te gaan doen, wat zijn dan de gedachten die ervoor hebben gezorgd dat het twee weken duurde en dus redelijk bewust zijn die ervoor zorgen dat ik het besluit nu pas doorvoer? Waarschijnlijk twijfels over kosten die het met zich meebrengt, nut en noodzaak, gezonde spanning om iets nieuws te doen en wellicht nog meer.

Maar als ik Professor Gerald Zaltman mag geloven, dan heb ik dus eigenlijk twee weken geleden de keuze al gemaakt en besluit nu pas om het ook echt door te voeren. Twee weken om voor mijzelf tot een bewuste keuze te komen. Ik kan tenminste zeggen dat ik er over heb nagedacht. Zou dat dan de reden zijn waarom je zo vaak hoort; 'slaap er nog maar een nachtje over? of denk daar nog maar eens goed over na?' Wellicht zijn het veiligheidssystemen die ervoor zorgen dat we niet al te roekeloos door het leven gaan. En die ervoor zorgen dat we een zelf overtuiging hebben.

Oh ja de keuze; ik heb besloten om in september de opleiding Professionele Begeleiding van Organisaties, bij Phoenix in Utrecht te gaan volgen. Lijkt een eenvoudige keuze, maar uit ervaring weet ik dat het wel eens anders kan zijn.

Related Articles

Login Form

Free Joomla templates by Ltheme