~ Het najaarsbestaan~

Het oogstfeest

De zomer is nu werkelijk voorbij maar we mogen nog wat nagenieten van een fijne nazomer of zoals het tegenwoordig ook wel wordt genoemd een Indian Summer. De herfst heeft zich met een paar fikse regenbuien en een enkele storm al aangekondigd. Maar toch is het jaar nog niet voorbij er resten ons nog een aantal maanden. De herfst is voor mij wel altijd het moment om te bekijken wat er is geoogst van het zaaigoed dat we aan het begin van dit jaar hebben uitgestrooid. En ondanks dit jaar nog niet ten einde is, is het wel een jaar waarvan ik nu al weet dat er voor mij veel is veranderd. Na tien jaar werkzaam te zijn geweest bij een werkgever is daar nu werkelijk een eind aangekomen. Per juni van dit jaar ben ik volledig zelfstandig werkzaam als coach en begeleider. En ik zou liegen als dat heel eenvoudig zou zijn gegaan. Ten eerste zijn er niet meer die collega's die je bijna dagelijks ziet. De werkomgeving veranderd compleet, niet meer een kantoor waar je naar toe kunt gaan. Maar ook niet meer het gevoel te hebben ergens bij te horen. Wij mensen definiƫren ons vaak met de functie die wij uitoefenen of met de organisatie waarbij we werken. En ik ben heus niet anders daarin dan anderen. Nu was het de eerste maand nog best te doen de zomer stond voor de deur en er was nog genoeg werk te doen. Echter in juli brak de vakantie toch echt aan. Het leek wel of iedereen in Nederland spontaan gezamenlijk vakantie had geboekt. Een enorme stilte brak aan en de maand augustus was al niet veel beter. In september moest het echt beter gaan. En gelukkig dat ging het ook, niet de bekende storm, maar wel kwam de enthousiasme terug waarmee ik was begonnen. Er kwam een nieuwe website, super goede foto's en een geweldig nieuw logo zijn er gemaakt, waarover hieronder meer. Van het logo is weer een animatie gemaakt. Programma's aangescherpt, social media is gaan lopen. De site is dankzij de een Google internet marketing beter vindbaar. En ja nu komen er dus ook weer de klanten binnen. En dus ja:


miraclejpg


Het nieuwe Wunjo Logo

wunjojpg
Wauw wat ben ik blij met het nieuwe bedrijfsloge van Wunjo. Het is gemaakt door Dimitri Tzortzis van Immensa Artis.
Wunjo (ook wel Wynn) is de achtste rune van het oude Futhark. De klank is 'W'. Wunjo is de achtste en laatste rune van de eerste Aett. De rune betekent vreugde.
Deze rune heeft de vorm van een metalen windwijzer, zoals destijds gebruikt werd op Vikingschepen.


Coachend Leidinggeven

Mijn idee om een programma te gaan maken over dit onderwerp is uiteraard niet zomaar uit de lucht komen vallen. Van uitgeverij Nubiz, kreeg ik het boekje "De Coach Methode", geschreven door Michael Bungay Stanier. Een razend knap in elkaar geschreven boekje over een zeer ingewikkelde materie. Namelijk leiding geven. Stanier trainde meer dan 10.000 managers en leidinggevende in praktische coachingsvaardigheden. En in plaats van constant maar advies te geven leerde hij deze mensen om vragen te stellen. Zeven om precies te zijn. Simpele vragen die ervoor moeten zorgen dat teams en medewerkers juist lekkerder gaan lopen.
Al tijdens het lezen van het boekje snapte ik dat er met dit systeem als basis een mooi programma te maken moet zijn. En dat heb ik gedaan. De zeven vragen heb ik gebundeld en nog een aantal zaken van mijzelf aan toegepast om tot een geheel te komen die nu wordt aangeboden aan managers en leidinggevende. En de eerste recensies zijn veel belovend.