Het duurt nog even totdat het 17 februari is maar dan gaan weer samen met Mariette Maatkamp van Praktijk Anu aan de slag met een trancereis en het ophalen van je krachtdier. En ik verzeker je het is allemaal veel minder zweverig dan het klinkt. Op deze dag ga je aan de slag met een essentiële vraag die je op het dit moment bezig houdt. Met deze vraag ga je in je onderbewustzijn op zoek naar een antwoord hierop. Aansluitend ga je dit bekrachtigen door het tastbaar te maken.

Aanmelden of informatie

Buizerd krachtdierpng

Het weer wordt nu al aanzienlijk beter en we zijn in de aanloop naar de zomer. Op dit moment zijn we op ons productiefste moment van het jaar. En al bijna beginnen we te verlangen naar de zomer en de vakantie. Het is de tijd om het leven te vieren, alleen of met vrienden en familie. Dit is het moment dat we uitreiken naar de wereld, onszelf laten zien en horen. De tijd van dans en geluk. 

Datum 12 mei 2019
Locatie: Schapendijk 7 7255 NK Hengelo
Tijd: 10:00 uur tot ongeveer 20:00 uur
Kosten: €55,00 pp
Contact: 0610400317 of via formulier


Trom en hutjpg

Sinds een week is het voorjaar de bomen veel groener en gaan veel planten bloeien; geleidelijk wordt het warmer en wordt de kans op vorst kleiner. De naam Lente komt van het woord lang en heeft betrekking op het lengen van de dagen wat dan al enige tijd duidelijk merkbaar is. Op deze dag willen wij ook stilstaan bij de donkere periode die achter ons ligt en het licht wat meer en meer in ons ontwaakt.


Datum: 30 maart 2019
Locatie: Schapendijk 7 7255 NK Hengelo
Tijd: 10:00 uur tot ongeveer 20:00 uur
Kosten: €55,00 pp
Contact: 0610400317 of via formulierSalie  Lisdoddejpg

Coachen, begeleiden, ontwikkelen het zijn allemaal zeer serieuze zaken. Als kind worden velen van ons al opgevoed dat het belangrijk is om een opleiding te volgen die er later voor gaat zorgen dat we er een goed betaalde baan aan overhouden. Tijdens onze werkzame leven dienen we er rekening mee te houden dat het werk dat wij uitvoeren altijd als zeer serieus moeten beschouwen. Belasting betalen, autorijden, omgaan met onze partner is altijd een serieuze aangelegenheid. Humor is voor de grappenmakers, clowns en cabaretiers in onze samenleving. De rest is ernstig.

In haar boek “u lijkt mij een vrij hopeloos geval” (hierin schuilt al enige humor), beschrijft Adélka Vendl hoe belangrijk het gebruik van humor is in coaching trajecten en binnen het bedrijfsleven. In één van de hoofdstukken van dit boek beschrijft ze hoe humor het smeermiddel is in de communicatie en uitdaging zorgt voor zelfredzaamheid. Maar dat er helaas binnen organisaties nog steeds niet altijd de voordelen ervan wordt ingezien. Zo gaat ze verder dat het de leiderschapscapaciteiten verbetert, voor meer groepscohesie zorgt, betere communicatie, creativiteit en organisatiecultuur. Hetzelfde zegt universitair docent Joost Verhoeven in zijn artikel “Humor in organisaties: het moet wel grappig blijven”. Verhoeven geeft aan dat door de hiërarchische relaties het niet altijd even eenvoudig is om alles bespreekbaar te maken, maar juist door het gebruik van humor managers en medewerkers zich meer op hun gemak gaan voelen. Iets wat op het eerste gezicht bizar lijkt, blijkt achteraf toch zo gek nog niet te zijn. Maar het kan ook de bestaande denkkaders verruimen en organisaties stimuleren om tot innovaties te komen.

Maar wat doet humor nu eigenlijk met je? Volgens Adélka in ieder geval deze drie dingen:

Op je lichaam; het zorgt ervoor dat bepaalde antilichamen in je bloed zich vermeerderen, stresshormonen afnemen waardoor je stressniveau vermindert. En de kans op de hartziekte CDH (een plaque-aandoening op de kransslagader) neemt af.

Op je gevoelens; het vermindert negatieve emoties. Volgens Madelijn Strick, die hier veel onderzoek naar heeft gedaan, heeft humor altijd een incongruent onderdeel en om dit te begrijpen dienen je hersenen aan het werk te worden gezet, waardoor er geen ruimte meer is voor negatieve gevoelens.

Gedachten; humor werkt ook positief op gedachten. Uit onderzoek (Nicolas Kuiper) blijkt dat mensen met meer gevoel voor humor, stressvolle situaties als minder stressvol beoordeelden dan mensen met minder gevoel voor humor. Volgens Kuiper hebben mensen met een grotere humorfactor een positievere kijk op gebeurtenissen, waardoor ze dus positievere gedachten patronen hebben.

Maar als humor dan zo belangrijk is binnen organisaties en coachingstrajecten, waarom gebruiken we het dan niet nog meer? Volgens mij omdat wij vaak denken dat alles wel serieus moet zijn en daarmee kom ik weer op het punt waarmee ik dit artikel ben begonnen. Vaak zijn wij te bang om de verkeerde opmerkingen te plaatsen of door de mand te vallen. Het gebruik van humor maant ook dat we veel aan zelfreflectie dienen te doen (en dat is best eng). En toegegeven sommige mensen zijn ook gewoon niet grappig (vind ik tenminste). En nee het geeft geen pas om tijdens een begrafenis de lolbroek uit te hangen. Maar ook daar klaart de lucht vaak al iets op wanneer er een anekdote wordt verteld over bijvoorbeeld de overledene. Humor verbindt, maakt dingen bespreekbaar, klaart de lucht en is ook nog eens goed voor lichaam en geest. Dus gebruik het eens wat vaker. En bedenk nog dit; neem het leven niet te serieus, je overleeft het toch niet.

Veel plezier en humor toegewenst in 2019 

tim-evans-141897-unsplashjpg
Photo by rawpixel on Unsplash

Vorige week een mooie opdracht gekregen van een zeer internationale organisatie met veel uiteenlopende werkdisciplines. Daarvoor een korte maar stevige teambuilding programma gemaakt. We gaan het hebben over persoonlijk leiderschap, overtuigen en wat is je rol in de groep. Het belooft nu al een inspirerende dag te gaan worden. Het programma heb ik al helemaal geschreven en ingediend. Afgelopen zaterdag nog even met de eigenaar gesproken, hij is enthousiast en gaat het verder met zijn compagnons doornemen. Ik heb er in ieder geval nu al zin in. 
Moving-Busjpg
pic by Igor Ovsyannykov.