Afgelopen 1 juni was mijn officiële eerste jaar als volledig zelfstandige een feit. Pppff, wat een jaar. Vol enthousiasme begonnen, veel lezen, leren, contacten leggen. Regelmatig op gesprek met collega's uit het vak en daarbuiten. Programma's schrijven, opdrachten uitvoeren, mensen begeleiden, inspanning leveren, nog steeds enthousiast zijn en blijven. Maar soms ook denken "waar ben ik aan begonnen?" Daarvoor was het toch veel eenvoudiger? Gewoon iedere dag naar je werkgever en aan het eind van de maand een salarisstrook? Je pensioen geregeld, ziektekosten gedekt. Tja zeker waar. Maar als ik er nu aan denk hoe lastig het leven van een ZZPer soms kan zijn, iedere maand maar weer opzoek naar voldoende klanten en inkomsten. Dan zou ik toch echt nooit meer anders willen. En zeker soms krijg je van die verrassende vragen of je bijvoorbeeld coaching ook gratis kunt aanbieden, want een kennis of familielid kan ook heel goed luisteren en heeft altijd bijzonder goed advies. En uiteraard kan het gratis, want mijn hypotheek hoeft niet te worden afgelost en ik kan gratis boodschappen doen bij de supermarkt. Mijn opleidingen waren gratis, net als de vervolgopleidingen en het aansluiten bij een beroepsvereniging overigens. Maar ach het hoort er nu eenmaal bij denk ik dan maar. Maar het meest verrassende en één van de leukste dingen die ik het afgelopen jaar ben tegen gekomen is het gevraagd worden voor iets. Nooit geweten dat dat zo een kick kan geven. Gevraagd worden door derden of je iemand kunt begeleiden, gevraagd worden voor het geven van workshops op festivals. Zo heb ik bijvoorbeeld voor de tweede keer een workshop mogen geven op het Wildeman festival in Winterswijk en ben van daaruit weer gevraagd om twee workshops te gaan geven op MannenFestival in België. Ja ja ik ga internationaal ;-). En na de zomer ga ik verder met mijn werkzaamheden in de PI in Arnhem, lekker actief bezig zijn met de kinderen uit het voortgezet speciaal onderwijs (toffe kids) en komt er een vaste groep dames waarmee we iedere week gaan boksen en ontspannen.

Maar voor mij nu eerst ook ontspanning en inspanning de aankomende paar weken, eerst het aankomend weekend Boshttps://www.bospop.nl/pop in Weert, daarna twee weken Schotland met oa the West Highland Way om vervolgens weer door te gaan naar het Polen Rock festival. Om daarna gelijk weer aan de slag te gaan. Kortom een feestelijke jaar gehad en een feestelijke tijd tegemoet. Heb een goede zomer allen.

Zweethut in de zomer. Tijdens de nacht van 29-6 op 30-6 is er de mogelijkheid om samen met broeders en zusters gezamenlijk de zomer welkom te heten. Het is de tijd van vreugde, vriendschap, het vieren van het leven, jeugd en overvloed. Kom het samen delen in onze nachtelijke hut. #zweethut #sweadlodge #zomer #vreugde #jeugd #liefde #leven #nacht #overvloed #delen #sjamanisme #traditie #broeders #zusters #wunjo #vriendschap


Zomerhutpng


Die Mauer

Je hoeft niet veel te doen om iets te veranderen. Maar je moet het wel willen.


In voormalig Oost-Berlijn bevindt zich de East Gallery. Het is een stuk Muur aan de oever van de rivier de Spree. Een muur die ooit eens werelden en mensen van elkaar moest scheiden. Na de val van de Muur zijn er verschillende schilderingen gemaakt op deze afscheidingswand. Eén van de laatste nog originele schilderingen vertelt over gewone mensen op gewone plekken die gewone dingen doen om het gezicht van de wereld te veranderen. Het grijpt terug op het verleden van de stad en de verdeling van mensen.


Het laat zien dat je als je verandering wenst je dient te beginnen bij het zetten van een eerste kleine stap.
Die MauerJPG
Energieeenheid

Als je op het internet zoekt op het woord energie en je komt op Wikipedia, dan kun je daar de volgende zin tegenkomen: “Energie is de capaciteit van een systeem om warmte, straling, beweging of materie te produceren. Het is een natuurkundige grootheid die wordt gedefinieerd door de hamiltoniaan. De SI-eenheid van energie is joule. Energie wordt ook aangeduid als de mogelijkheid om arbeid te verrichten, of ruimer: de mogelijkheid om een verandering te bewerkstelligen. Energie kan ook gezien worden als essentiële natuurlijke hulpbron, aangezien ze geconsumeerd, geproduceerd en gebruikt wordt door levende wezens”.


Een beetje een droge materie wellicht, maar eigenlijk komt het hierop neer; energie heb je nodig om te kunnen bewegen, denken en groeien. Kortom voor je bestaan. Maar wat gebeurt er wanneer je energiehuishouden in de war raakt of niet meer optimaal werkt en de energie wegstroomt? Zo een energielek is niet altijd direct zicht -of voelbaar, zeker niet in ons bestaan waar veel van ons wordt verwacht en waar we het schijnbaar altijd druk moeten hebben en omdat we volgens de wetten van de social media altijd gelukkig moeten zijn en er fantastisch uitzien. Kunnen we daar simpelweg ook geen aandacht aan besteden. “Kom zeg aandacht schenken aan jezelf is voor hen die geen ruggengraat hebben”. Energielekken ontstaan langzaam, haast onmerkbaar. Je wordt wat prikkelbaarder, je slaapt eens wat slechter “ach niets wat een extra bakje koffie niet kan oplossen”. Je kunt je gedachten er wat slechter bijhouden en vindt geen lust om eens iets leuks te gaan ondernemen. “Nee hoor ik kan niet mee en trouwens dat ene project, waar ik weer eens mee ben opgeschept, schreeuwt om aandacht”. En zo rollen we van de ene kleine oneffenheidje naar de andere en voordat we het door hebben zijn het geen kleine oneffenheden meer, maar echte obstakels. Op het werk gaan we fouten maken, worden hufters in het verkeer, zijn onredelijk. En klusjes thuis? Komt een andere keer wel weer.


Is bovenstaande enigszins herkenbaar? Dan hoop ik niet dat je al in de onderste fase bent aangeland. Maar hoe dan ook maak dan eens een afspraak wellicht kan ik iets voor je betekenen. Hier komen we tijdens een intakegesprek snel genoeg achter.energiejpg


energieruimtejpg

Als bij thuis de koffie op is ga ik even terug naar mijn oude standplaats. Workspace for today. Uitzicht vanaf het bureau. Nee natuurlijk niet, het blijft gewoon een fijne plek om te werken en ik ontmoet er ook nog eens hele fijne oud-collega”s. En een beetje netwerken tijdens het werk kan nooit kwaad. @alliander


Alliander trapjpg            Alliander HQjpg